Wat is permanente make-up? Wat zijn de voordelen en de nadelen van permanente make-up?

Dit artikel geeft u meer informatie over de vele voordelen (maar ook de nadelen) van permanente make-up. Permanente make-up is iets waar u echt jarenlang plezier van zal hebben op voorwaarde uiteraard dat het op een professionele manier wordt uitgevoerd. Hierbij geven we u de punten waarop u moet te letten om eventuele problemen te voorkomen en er zeker van te zijn dat u een goede behandeling krijgt.

Permanente make-up is in principe al een eeuwenoude manier om de gelaatsexpressie te accentueren. Vroeger werd gebruik gemaakt van een bamboestokje waarmee pigmenten in de huid gebracht werden om ogen, lippen en wenkbrauwen te benadrukken. Vandaag de dag is er gelukkig geavanceerdere apparatuur beschikbaar om de toepassing aangenamer te maken. In deze moderne tijden zijn vooral vrouwen erop gesteld hun dagelijks opmaakritueel zo compact mogelijk te maken om toch tot de beste resultaten te komen. Permanente make-up is vandaag de dag dan ook een veel gevraagde toepassing en toch blijken er nog veel vragen en onzekerheden over te bestaan.

De moderne vrouw wilt er goed en verzorgt uitzien, maar tegenwoordig hebben we allemaal nogal haast. Met permanente make-up stapt u elke ochtend fris en snel verzorgt de deur uit.
Permanente make-up is vandaag de dag onder vele benamingen gekend waaronder PMU-behandeling, micropigmentatie, dermatografie, esthetische of cosmetische tatoeage, make-up tattoo, beauty tattoo, beauty tatoeages, permanente maquillage, permanent make-up, blijvende make-up en semi permanente make-up.

Er zijn verschillende technieken mogelijk, waardoor er verschillende effecten ontstaan. Naalden die achter elkaar staan worden “flat” naalden genoemd, deze worden onder andere gebruikt om te schaduwen of een techniek die hairstrokes wordt genoemd. Hiermee kunnen haartjes worden getekend die, afhankelijk van de creativiteit en ervaring van de specialiste, net echt lijken.
In pigmenten is er veel verschil in kwaliteit. De stabiliteit van de kleur is echter zeer belangrijk, pigmenten die gesinterd zijn blijven stabiel van kleur.

Permanente make-up is een pigmentatie methode voor een blijvende of langdurige en natuurlijke make-up van wenkbrauwen, ogen en lippen, waarmee men een perfecte wenkbrauwlijn, eyeliner of lipliner kan aangebracht worden. Alles wat normaal met gewone make-up, zoals een potlood, wordt toegevoegd, kan met permanente make-up voor een periode van 1 tot 4 jaar in de huid worden gebracht.

Permanente make-up is een vorm van tatoeage (een cosmetische tatoeage) met dit verschil dat pigmenten met een andere samenstelling dan deze van een tattoo worden aangebracht in een huidlaag die minder diep ligt dan deze waar een tattoo word aangebracht. De pigmenten vervagen stilaan door de natuurlijke opruimers van onze huid die in deze laag aanwezig zijn en de blootstelling aan ultra-violet licht.

Om een natuurlijk en mooi effect op het gelaat te bekomen dient men de lijnen zachter te houden. Zodoende is het mogelijk het pigment in minder laagjes dan een tattoo en dus minder diep in de huid aan te brengen, wat de vervaging mogelijk maakt. Een echte tattoo moet duidelijk afgelijnd zijn en het pigment dient als het ware in meer lagen over een groter diepte-oppervlak aangebracht worden om een mooi resultaat te bekomen. In de diepere huidlagen wordt het pigment ingekapseld. Een tattoo zal met de jaren ook wel wat verzachten. Het UV licht zal ook hier het bovenste laagje wat verbleken, echter minder door de andere samenstelling van de pigmenten. Van permanente make-up blijven ook altijd deeltjes van het pigment aanwezig, alleen zullen ze veel lichter worden tot meestal onzichtbaar.

Permanente make-up geeft, indien goed toegepast, in tegenstelling tot klassieke cosmetica, een heel natuurlijke uitstraling. Deze make-up geeft je gedurende lange tijd het plezier van er altijd verzorgd uit te zien, je ‘s morgens niet zo naakt te voelen als je in de spiegel kijkt. Je zal ook behoorlijk wat tijd besparen met het opmaken of schminken. Je wordt niet meer zo geconfronteerd met je onvolmaaktheden en je voelt je altijd zeker van je uiterlijk. Je hoeft je tijdens het sporten geen zorgen meer te maken dat je eye-liner enkel nog een zwarte vlek is die ergens onder je oog zweeft, of dat je nog maar met een halve wenkbrauw rondloopt.

Vaak willen mensen wel een lijntje boven de ogen. Maar ze geven dit op doordat hun hand niet (meer) zo vast is, of omdat ze een bril dragen en ze het eigenlijk niet meer zo goed kunnen zien. En wie vindt het leuk om elke ochtend weer te proberen een paar gelijke wenkbrauwen met een perfecte wenkbrauwlijn te tekenen?

Ook voor hen die door bijvoorbeeld Alopecia Areata geen wimpers of wenkbrauwen meer hebben , kan permanente make-up een oplossing bieden. Je kan er immers de meest natuurlijke make-up mee creëren.

Mensen die chemotherapie moeten krijgen en bang zijn hun haar te verliezen voelen zich vaak beter indien vooraf de wenkbrauwlijn subtiel wordt ingekleurd en ze op die manier wanneer de haartjes uitvallen, op de juiste plaats een tijdelijke mooie wenkbrauw hebben.

Men kan zelfs wenkbrauwen bij mannen plaatsen die om een bepaalde reden zo goed als geen haartjes meer hebben en waarvan na genezing niemand ziet dat ze permanent make-up lieten uitvoeren. Ook stipjes die tussen de wimpers worden geplaatst om de oogcontour meer te doen spreken kan perfect bij vrouwen (of mannen) zonder er gemaquilleerd uit te zien. Lippen waarvan de vorm ongelijk is of de lippenlijn niet meer duidelijk is, kunnen weer mooi symmetrisch gemaakt worden of door middel van een lipliner weer een duidelijke lipcontour krijgen. Permanente make-up is dan ook voor vele mensen een prachtig iets om te hebben indien perfect uitgevoerd en aangepast aan hun persoonlijkheid.

Permanente make-up kan, op enkele uitzonderingen na, voor iedereen. Het hoeft niet altijd opvallend zichtbaar te zijn. Oorspronkelijk was permanente make-up bedoelt om natuurlijk ogende accenten te leggen. Er wordt wel eens gezegd dat men een mooie permanente make-up niet ziet, maar wie het heeft, ziet er wel veel beter uit.

Vandaag de dag heb je de keuze, subtiel of meer uitgesproken. Permanente make-up is een blijvende make-up waar je jarenlang plezier van hebt. Het is een comfort dat, als je het eenmaal hebt, niet meer kunt missen.

Wat is mogelijk met permanente make-up?

Permanente make-up is onder andere geschikt voor:- wenkbrauwen op te vullen met schaduw of hairstrokes voor een natuurlijke uitzicht met een mooie lijn. — oogmake-up met permanente eyeliner om de ogen te accentueren- dubbele eye-liner en kajal om de ogen optisch te vergroten- mooie volle lippen met permanente lipliner voor een mooie lipcontour- full-lips voor gekleurde lippen zonder lipstick- lipvorm te corrigeren of vergroten- sproetjes voor een fris gelaat- beauty spot of tache de beaute- medische pigmentaties zoals camoufleren van littekens of pigmentvlekken

Permanente make-up voor de ogen

Eerst en vooral permanente make up is niet slecht voor de ogen, integendeel. Het is beter voor de ogen dan dagdagelijks een potloodlijn of eyeliner te trekken. Deze potloden en eyeliners zitten dikwijls vol bacteriën en kunnen infecties veroorzaken aan de ogen of de traankanalen verstoppen.

Om de ogen te accentueren kunt u gaan van subtiele stipjes tussen de wimpers tot een heuse eye-liner. De bedoeling is je ooglijn zo mooi mogelijk te laten uitkomen en de ogen te laten spreken. Meestal krijg je het mooiste resultaat als je zowel boven als onder het oog een lijntje aanbrengt, ook al teken je meestal geen eyeliner. Het mooie aan permanente makeup is dat je er een heel subtiele en natuurlijke make up mee kan bekomen. Het hoeft er niet echt als een eyeliner uit te zien, een fijn lijntje tussen de wimpers, benadrukt de wimperlijn en verfraait zowel de kleur als de vorm van de ogen. Vaak tekenen mensen een zware dikke lijn onderaan de ogen omdat ze een eye-liner aanbrengen te moeilijk vinden, maar toch de aandacht naar de ogen willen trekken. De oogkleur en vorm gaan hierdoor vaak verloren. Door de ogen te benadrukken met de juiste kleur en vorm krijg je het mooiste resultaat.

Er kan gekozen worden voor neutrale kleuren zoals zwart en bruin maar ook kleuren aangepast aan de iris zijn mogelijk. Een zwarte eyeliner is niet voor iedereen mooi, bij sommige mensen ontstaat er dan vaak een soort van bandje rond het oog dat met alle aandacht gaat lopen. Vaak kan men met een kleur die meer in overeenstemming is van de huid of de iris een mooier resultaat verkrijgen zodat het juist de ogen zijn die opvallen en niet de make-up. Ogen die te klein of te groot zijn kunnen terug in verhouding van de gelaatsvorm worden gebracht . Door bijvoorbeeld de eye-liner iets breder of verder te laten uitlopen aan de buitenste ooghoek, kan men de ogen optisch vergroten. Een eyeliner onderaan die niet helemaal doorloopt naar de binnenste ooghoek, geeft vaak een oog liftend effect en voorkomt dat de ogen worden verkleind.

Als u niet zo’ n strakke lijn wenst, kunt u kiezen om boven uw eyeliner nog een kleurtje te laten aanbrengen in een andere kleur. Het geeft uw ogen extra uitstraling en een zacht schaduwdeffect.

Door middel van een wit lijntje boven of onder de eyeliner aan te brengen kan men diepliggende ogen optisch vergroten of meer naar voor brengen.

Kajal (lijntje onder het oog)

Ook voor het lijntje onder de ogen kan u gaan van zeer subtiel tot meer uitgesproken. Dezelfde kleur als de eye-liner, de iris van de ogen of een dubbele kleur voor een schaduweffect of smudgy eyeliner.

Men kan echter nooit de kajal-lijn verbinden met de eyeliner. Bovenaan en ook naar het puntje naast de neus is men beperkt tot het einde van de wimperlijn. Zowel aan de binnen- als buitenhoek van het oog zit namelijk een kliertje, en afgezien van het feit dat men deze beter niet beschadigd , kan het u een afschuwelijk lelijke vlek bezorgen wanneer het pigment erin loopt. Ook de waterlijn , het witte randje boven de onderste wimperrand wordt nooit gepigmenteerd.

Permanente make-up voor de wenkbrauwen

De wenkbrauw vormt het kader van het gelaat en zorgt voor expressie. Ze mag echter niet alle aandacht opeisen. Heeft u van nature wel wenkbrauwen, maar zijn ze te dun of moet de vorm van de wenkbrauwen wat gecorrigeerd worden? Dan kan een opvulling met de haartjestechniek een aanzienlijke verbetering geven. Dit kan gaan van een lichte tot een volledige opvulling van de wenkbrauw. Dit kan vaak heel natuurlijk gebeuren zodat men zelfs van dichtbij moeilijk het verschil kan waarnemen.

Bijna nooit wordt een strakke lijn gebruikt voor het vormen van niet of nauwelijks bestaande wenkbrauwen. Met een speciale techniek word een schaduweffect gecreeerd waardoor een natuurlijke wenkbrauw lijkt te ontstaan. Er moet qteeds rekening gehouden worden met de natuurlijke mimiek van het gelaat en het kleurtype. Men kan op deze manier ook ontbrekende stukjes wenkbrauw of littekens in de wenkbrauwen opvullen.

Hairstrokes wordt ook wel een haartjestechniek genoemd. Dit is de meest natuurlijke techniek om haartjes in de wenkbrauwen te vormen. Er worden als het ware haartjes gepigmenteerd. Deze techniek is bijzonder geschikt voor mensen met alopecia aerata, wanneer men totaal geen wenkbrauwen heeft. De haartjestechniek wordt ook gebruikt om stukjes in de wenkbrauwen bij te vullen.

Er kan gewerkt worden met een enkele kleur of twee kleuren voor nog meer dimensie. Deze techniek kan bij bepaalde huidtypes echter niet toegepast worden.

Permanente make-up voor de lippen

Voor een mooie lippencontour bestaan met permanente make-up verschillende mogelijkheden. Een natuurlijke kleur in de kleur van de lippen of een tintje donkerder , zorgt ervoor dat de vorm van de lippen weer duidelijk afgelijnd is en kan eventuele ongelijkheden camoufleren zonder dat u er steeds opgemaakt uitziet.

Een meer uitgesproken kleur laat de lippen dan weer wat meer opvallen. Weliswaar beperkt kan men een voller of juist een minder vol effect creëren. Men dient er rekening mee te houden dat hoe donkerder de kleur is hoe meer je ook een verkeerde lipvorm kan benadrukken. Met permanente make-up kan er wel wat gecorrigeerd worden, maar er zijn beperkingen. Zo valt een sterke assymetrische lip meer op met een donkere kleur dan met een lichte kleur.

Er kan gekozen worden voor een fijn lijntje of een bredere lijn . Ook een lippenlijn naar binnen toe uitgeschaduwd is mogelijk. Het maakt de lijn minder strak en de lippen krijgen een ronder aanzien.

Bij full lips worden de lippen volledig ingekleurd en is het de bedoeling de illusie te creëren dat men steeds lipstick draagt . Full lips heeft als bedoeling zoals het woord zegt , mooie volle lippen te creeren. Houdt er echter rekening mee dat lippenstift glanst en pigmentatie van de lippen niet tenzij je er lipgloss over aanbrengt.

De lip wordt gevormd door slijmvlieshuid. Het is dan ook belangrijk de natuurlijk smerende functie zo weinig mogelijk te verstoren vooral bij mensen met droge lippen waar deze functie al niet optimaal is. Beslist u toch een full lips te laten uitvoeren, bereid u dan voor dat het genezingsproces langer duurt en u de lippen extra goed tijdens deze periode dient te verzorgen . Maar ook daarna dienen de lippen dagelijks van de nodige hydratatie dient te worden voorzien. Mensen met droge lippen hebben waarschijnlijk jaarlijks een nabehandeling nodig. Full lips is vooral geschikt voor mensen met een afwijking van de lipvorm of ontbreken ervan om de lippen te corrigeren , of wanneer de lip bijna geen kleur meer heeft. Bij mensen die vaak een koortslip of herpes simplex uitbraak hebben is full lips af te raden.

Een full lips met contrasterende liplijn kan gebruikt worden om de lippen te corrigeren of te vergroten. Het vergroten van lippen is enkel mogelijk wanneer er geen of bijna geen niveauverschil is tussen de lip en de huid daarrond. Als dit wel het geval is krijgt men vaak een gekunsteld en raar effect.

Om een zacht effect te bekomen dient veel minder pigment aangebracht te worden dan bij een gewone full lips. De lip wordt daarbij minder beschadigd en de genezing verloopt aanzienlijk beter. De kleuren dienen zacht gehouden te worden. Donkere kleuren geven enkel bij mensen met een donker huidtype een mooi resultaat.

Als de lippen vergroot moeten worden dient men te rekenen op 3 tot 4 behandelingen. Ook deze techniek is uitgesloten voor mensen die vaak een koortslip of een herpes simplex uitbraak hebben.

Beauty-spot

Ook een tache de beauté behoort bij permanente make-up tot de mogelijkheden. Het legt vaak een mooi accent. Een beauty spot wordt nooit aangebracht op een reeds bestaand vlekje om dit te verdonkeren tenzij u een schriftelijke toestemming van uw arts of dermatoloog krijgt dat het om onschuldig risicoloos weefsel gaat waarin gepigmenteerd mag worden.

Inkleuren littekens

Het inkleuren van een litteken, pigmentatieverschillen in de huid is een variant van de permanente make up, ook wel medische pigmentatie, dermopigmentatie of dermatografie genoemd.

Dermopigmentatie of dermatografie kan men letterlijk vertalen als het pigmenteren van de huid of het kleuren van de huid op die plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie van de huid ontbreekt of verstoord werd zoals bijvoorbeeld bij littekens of vitiligo.

Dermopigmentatie verschilt van permanente make-up in het gebruik van de naalden, de samenstelling van de pigmenten en de pigmentatietechnieken.
Met dermatografie is het mogelijk littekens minder zichtbaar te maken. Er zijn beperkingen, maar met kleur, needling en soms tyrosinaseremmers (tegen hyperpigmentatie) is er veelal mooie resultaten te behalen.

Aangezien de huid nooit uit een enkele kleur bestaat, moet er driedimensionaal gepigmenteerd worden, de pigmenten dienen transparant genoeg te zijn om de natuurlijke uitstraling van de huid na te bootsen, en er zijn meerdere behandelingen nodig alvorens het gewenste resultaat bereikt wordt.

Men moet immers niet enkel kleur in de huid brengen, de kleur moet zoveel mogelijk in overeenstemming zijn met de omliggende huid die wel nog van pigmentatie voorzien is.

Reconstructie van lippen

Ook het inkleuren en terug vorm geven van lippen, bij personen die een afwijking in de lipvorm hebben, valt onder de dermopigmentatie.
Bovenstaand zijn slechts enkele genoemde mogelijkheden van dermopigmentatie, er zijn er echter nog veel verschillende, zoals brandwonden, ontbreken van of vervorming van de lippen, enzovoort.

Indien u hyperpigmentatie of donkere verkleuring van de huid heeft, is dermopigmentatie niet altijd de beste oplossing, peelings of laserbehandeling geven hier vaak een beter resultaat.

De voordelen en nadelen van permanente make-up

Voordelen- Je hoeft niet elke dag steeds weer make-up aan te brengen.- Het scheelt je s’ochtends veel tijd.- Je ziet er nooit kaal of onverzorgd uit.- Draag je een bril dan is er geen gedoe meer met make-up aanbrengen door slecht zicht.- Je krijgt geen allergieën meer door normale make-up.- Schoonheidsfoutjes kunnen gecorrigeerd worden.Nadelen- Permanente make-up kan uit de mode raken en dan zit je er toch nog aan vast.- Je zit er aan vast ook al vindt je het niet meer mooi.- De kleur verzwakt pas na enkele jaren (dit is ook een voordeel natuurlijk).- Het aanbrengen kan een beetje pijn doen. Dit kan voorkomen worden door van te voren een verdovende crème aan te brengen.- Permanente Make-up is niet goedkoop.

- Er kunnen verkleuringen ontstaan die dan weer bijgewerkt moeten worden.

Wil jij weten of permanente make up ook iets voor jou kan zijn? Wens je een stralende blik met sprekende wenkbrauwen, aangestipte oogcontouren, fijn of iets dikker? Neem dan contact op met Schoonheidsinstituut Akwa, via mail info@akwa.be of via telefoon 0468.24.39.24.

Permanente Make-Up Schoonheidsinstituut Akwa

Foto’s Permanente Make-Up

Veel gestelde vragen over Permanente Make-Up

Tips voor na de behandeling

Terug naar Privé Wellness Akwa

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

I am a Registered Dietitian and I oppose Vegan Diet in Public Schools. Here is why.

Is Breast Cancer Different for Black American Women?

Letter to a professor…

Personal Review of the GlucoRx Aidex CGM for diabetes management.