Wat is oxytocine?

Beauty & Wellness Blog
3 min readJan 26, 2023

--

Oxytocine: alles over het liefdes- en gehechtheidshormoon

Heb je ooit gehoord van oxytocine? Bekend als het “knuffelhormoon”, wordt het gelinkt met gevoelens van geluk en genegenheid. Tijdens de zwangerschap speelt het een belangrijke rol, zowel fysiek als psychologisch. Het bevordert ook de hechting vanaf de geboorte. Hier is een kort overzicht van wat je moet weten over oxytocine!

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een neuropeptide dat werkt als een hormoon en een neurotransmitter. Het wordt geproduceerd in de hypothalamus en in de bloedbaan afgegeven door de hypofyse.

Het hormoon speelt een belangrijke rol in de regulatie van sociale gedrag, emoties en voortplanting. Het wordt vaak aangeduid als “het knuffelhormoon” omdat het wordt geassocieerd met gevoelens van vertrouwen, verbondenheid en liefde.

De toename ervan is een reactie op aangename stimuli zoals lieve, zachte woorden of knuffelen. Of we nu tekenen van genegenheid geven of ontvangen, het niveau van oxytocine neemt toe. Het fungeert een beetje als een reservoir van geluk. Het is bekend dat het een rol speelt bij bevalling en borstvoeding. Het is echter al tijdens de hele zwangerschap aanwezig!

Wat is de werking van oxytocine?

Het lichaam voorbereiden op de bevalling

Oxytocine speelt een essentiële rol tijdens de negen maanden van de zwangerschap. Vanuit fysiek oogpunt is het datgene wat ervoor zorgt dat de baarmoeder goed in vorm is. Het is ook van belang bij het opwekken van weeën en de bevalling. Oxytocine kan eveneens als infuus worden gegeven bij een geïnduceerde bevalling, als de baarmoederhals al gedeeltelijk open is. Het bevordert ook de uitdrijving van de placenta en laat de baarmoeder in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren.

Het hoofd tot rust brengen

Wanneer oxytocine vrijkomt in het menselijk lichaam, geeft het een gevoel van verzadiging. Het helpt emoties te reguleren en versterkt het zelfvertrouwen. Dit hormoon heeft ook een positieve invloed op het verminderen van angst en het verlagen van de bloeddruk. In stressvolle situaties als gevolg van sociale interacties zal de molecule het cortisolniveau verlagen. Oxytocine verbetert ons vermogen tot empathie.

Stimuleren van verbondenheid

De rol van oxytocine is ook van belang tijdens de borstvoeding. Het hormoon activeert de afgifte van melk als reactie op het zuigen van de baby. Tijdens dit intieme moment gedraagt het kind zich op een bijzondere wijze en verkent het de borst van de moeder. Dit verhoogt de aanwezigheid van oxytocine in het lichaam van de moeder. Het kind neemt het dan op via de moedermelk. Volgens onderzoekers bevordert dit hormoon de moeder-kind relatie en de hechtingsband.

Hoe komt oxytocine vrij?

Een knuffel, een vriendelijk woord, een praatje met vrienden… Er zijn veel manieren om oxytocine te stimuleren! In het algemeen is het een kwestie van het aanmoedigen van kwalitatief contact, maar ook van tijd voor jezelf nemen. Tijdens de zwangerschap kan dit gebeuren door bijvoorbeeld

  • een lekker warm bad nemen
  • het krijgen van een zwangerschapsmassage
  • het beoefenen van een rustige sport, zoals zwemmen
  • meditatie
  • zingen

Al deze dingen bevorderen een gelukkige en rustige zwangerschap en dragen bij tot het welzijn van je baby! Je kan samen met je baby activiteiten ondernemen om de oxytocineproductie te bevorderen. Het geeft hem/haar niet alleen welzijn, maar werkt ook in op zijn/haar begrip voor anderen en beschermt hem/haar tegen de gevolgen van stress.

Originally published at https://www.akwabebe.be on January 26, 2023.

--

--