Superfood: Tarwegras

Ik hoor je denken: “Het wordt steeds gekker: moet ik nu gras gaan eten??” Je moet helemaal niks natuurlijk, maar tarwegras wordt al decennialang gebruikt als super food en heeft verbazingwekkende eigenschappen! Mocht je een tuin hebben, dan kun je met zeer weinig moeite je eigen superfood kweken!

Tarwegras is eigenlijk maar onopvallend in de wereld van de superfoods. Vaak krijgen de meer exotische producten veel meer aandacht omdat ze mooiere namen hebben of omdat ze in meer aansprekende omstandigheden groeien/leven.

En daar is waar je de fout in gaat. De eenvoud van tarwegras kan misleidend voor je zijn, maar als je eenmaal weet hoeveel goede stoffen er in zitten dan kun je niet anders concluderen dat tarwegras meer dan de moeite van het proberen waard is.

Simpelweg geweldig
Tarwegras als superfood is simpelweg het groene, grasachtige gedeelte van tarwe. Dit gedeelte van tarwe wordt geoogst wanneer de planten nog heel jong zijn, binnen twee weken na het ontkiemen van de plant.

Tarwegras komt van dezelfde plant als tarwe(zaad), maar wordt meestal in een vroeg stadium geoogst als de sprietjes nog maar zo’n 15 cm hoog staan. Op dat moment heeft de plant nog geen bloemen of zaden gevormd. De gluten en andere antinutriënten die wel in tarwe zitten, zitten niet in het jonge tarwegras.

Het mooie van tarwegras is dat het ook heel gemakkelijk zelf te kweken is. Als je een tuin hebt is het uiteraard heel goed te doen, maar ook als je een balkon of binnenshuis een (superfood)tuintje hebt dan kun je zonder al teveel moeite je eigen tarwegras laten groeien.

Tarwegras is een uitstekende bron van vitamines, aminozuren en enzymen. Het is een bewezen goede bron als je een detox wilt gaan doen, het helpt om je spijsverteringskanaal schoon te maken en het geeft je een enorme energieboost.

Voedingswaarden van tarwegras
Laten we eens kijken naar de voedingswaarden van tarwegras:

Het is een beetje lastig om de precieze voedingswaarden van tarwegras te vinden, maar onder de dingen die we wel kunnen vinden vallen gelijk een aantal dingen op. Allereerst de hoge waarde eiwitten en vezels. In 100 gram tarwegras zit maar liefst 28 gram eiwit en 34 gram vezels. Niet slecht voor “gewoon” wat gras vind je niet?

Verder zit tarwegras vol met vitamines zoals vitamine A, een aantal B-vitamines, vitamine C en vitamine K, met al hun onmisbare krachten om de soepele werking van je lichaam te ondersteunen. Daarnaast zitten er ook goede hoeveelheden ijzer en kalium in tarwegras.

Verborgen krachten van tarwegras
Naast de makkelijker meetbare vitaminen en mineralen zit tarwegras ook vol met stofjes die minder makkelijk meetbaar, maar daarom niet minder belangrijk zijn!

Chlorofyl is zo’n stofje. Chlorofyl geeft tarwegras, en alle andere groene (blad)groentes, haar groene kleur. Met behulp van chlorofyl vangen planten het zonlicht met hun bladeren op en zetten zij die energie om in de energie die gebruikt wordt voor fotosynthese.

Mocht je vroeger niet goed opgelet hebben bij biologie, fotosynthese is het proces wat er in planten afspeelt waarbij zonlicht omgezet wordt in zuurstof.

Hemoglobine is het deeltje in je bloed dat het zuurstof vervoert. Decennia aan onderzoeken waarbij chlorofyl vergeleken is met hemoglobine wijzen uit dat wanneer je veel chlorofyl (uit groene (blad)groentes) binnenkrijgt dit je hemoglobine in je bloed positief beïnvloedt en ervoor zorgt dat er meer rode bloedcellen in je bloed komen.

Dit betekent dus meer zuurstof in je bloed, wat leidt tot een beter uithoudingsvermogen wat leidt tot meer energie!

Naast het feit dat chlorofyl ervoor zorgt dat je meer energie krijgt is het ook nog eens heel erg goed voor het helen van wonden door bacteriële eigenschappen die tarwegras in zich heeft.

Wanneer tarwegras beter vermijden?
Tarwegras kan een wisselwerking hebben met sommige geneesmiddelen, dit komt met name door het hoge gehalte aan vitamine K, wat een invloed kan hebben op de bloedstolling. Gebruik van tarwegras is af te raden wanneer men antistollingsmiddelen (bloedverdunners) of cholesterolsyntheseremmers slikt.

Samenvattend en concluderend
Hier nogmaals de superkrachten van tarwegras puntsgewijs op een rijtje gezet:

- Tarwegras is een uitstekende bron van vitamines, aminozuren en enzymen
- Chlorofyl zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je bloed krijgt en dus meer energie hebt
- Tarwegras is alkaliserend, wat betekent dat het zorgt voor een goede PH-waarde in je lichaam
- Er zitten veel meer voedingsstoffen in tarwegras dan in andere bladgroente (180 gram tarwegras = 3 kilo bladgroente!)
- Tarwegras bevat veel antioxidanten, wat helpt om kanker te voorkomen
- Tarwegras is zeer eiwit- en vezelrijk
- De hoge concentratie vezels zorgen voor goed onderhoud van je spijsverteringskanaal

Als laatste nog het antwoord op de vraag: hoe consumeer je tarwegraseigenlijk? Goeie vraag!

De rawfoodies zijn gek op tarwegras. In de Verenigde Staten is tarwegras inmiddels vrijwel doorgedrongen tot alle lagen van de maatschappij. Het is niet alleen verkrijgbaar via gespecialiseerde kanalen, maar ook in de vele juicebars. Daar kan je sapcocktails op basis van tarwegras bestellen.

Wil je optimaal gebruik maken van alle superkrachten van tarwegras, en dat wil je, dan zul je tarwegras moeten gaan drinken. Dit is eenvoudiger dan het klinkt want het enige wat je nodig hebt is een slow juicer (een speciale groente- en fruitpers) en een bosje tarwegras. Dus het tarwegras erin en er komt een heerlijk shotje tarwegrassap uit!

Het is ook mogelijk om tarwegras als poeder te kopen bij de betere gezondheidswinkels. Dit meng je dan met water en dan heb je ook snel en gemakkelijk een supergezond drankje.

Dus ik raad je aan om eens langs te gaan bij de betere gezondheidswinkels of sportscholen waar ze een shotje tarwegras voor je klaar kunnen maken. Probeer het eens en je zult voor jezelf merken wat voor energieboost het je geeft. Mocht je een tuin hebben dan is het zeker meer dan de moeite waard om zelf tarwegras te kweken.

Akwa Wellness

Originally published at oddishpills.tumblr.com on September 23, 2019.

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

Adam McKay, comedy and politics

inflammation in the large intestine

My review of “The Dream Holiday Nightmare” by Paul Garland

Where Does One Start With Their Environment Conservation Efforts