Superfood: Hennepzaad

Deze superfood is wat anders dan die op het eerste gezicht lijkt en klinkt misschien wat spannender dan die in werkelijkheid is. Alhoewel, als je eens wist wat een superfood hennepzaad is en hoe misleidend de algemene opvatting over een naam kan zijn dan is deze superfood eigenlijk nog spannender dan hij klinkt!

De hoogste tijd om eens verder op onderzoek uit te gaan dus…

Wees niet bang

Nee, echt waar, wees maar niet bang dat je opeens een drugsverslaafde bent of wordt. Hennepzaad heeft helemaal niks te maken met marihuana of cannabis wat in de coffeeshops verkocht wordt en wat zo af en toe in het nieuws komt omdat er weer een discussie over is losgebarsten.

Marihuana wordt voornamelijk gerookt en wordt ook medicinaal voorgeschreven bij bepaalde aandoeningen. Ik ben zelf geen kenner, maar marihuana bestaat uit specifieke gedroogde bloemen van de cannabisplant.

Deze worden gebruikt om hun hoge gehalte psychoactieve stoffen en zij bevatten het werkzame THC wat de verschijnselen veroorzaakt die je kunt krijgen als je marihuana rookt. Hennepzaad heeft dus helemaal niks met marihuana te maken en je wordt er niet high van.

Waarom is hennepzaad een superfood?

Een hele goede vraag! Want dat is natuurlijk de grote vraag die jou op dit moment bezig houdt! Want een superfood is het net als wel meer zaden zoals je hier wel vaker onder onze superfoods tegenkomt. Denk maar aan lijnzaad en chiazaad en de enorme krachten die zich daarin verschuilen.

Allereerst is hennepzaad een superfood door de hoeveelheid en vooral het type eiwitten dat erin voorkomt. Want wat hennepzaad zo speciaal maakt is dat het een bron van complete eiwitten is. Dat betekent dus dat de eiwitten opgebouwd zijn uit veel verschillende aminozuren wat zeer zeldzaam is bij plantaardige producten.

De eiwitten in hennepzaad worden ook opvallend goed herkend door ons lichaam waardoor ze zonder moeite geaccepteerd en verwerkt worden wanneer we hennepzaad als voeding binnenkrijgen.

Een tweede reden dat hennepzaad een superfood is omdat het een hoge dosis onverzadigde vetzuren in de juiste verhouding bevat. In ons huidige voedingspatroon is de verhouding tussen de omega’s 3, 6 en 9 helaas meestal nogal zoek.

De hoeveelheid omega 3 is bijna altijd te laag en wordt onbewust vervangen door teveel omega 6. Het schitterende aan hennepzaad is dat het een voor het menselijk lichaam ideale verhouding tussen omega 3, omega 6 en omega 9 bevat!

Meer hennepzaad toevoegen aan je voeding kan er dus mede voor zorgen dat de kans op alle ziektes die veroorzaakt worden door in verhouding te weinig onverzadigde of teveel slechte verzadigde vetten kleiner wordt.

Nog een reden om hennepzaad toe te voegen aan je voeding is dat het een goede hoeveelheid vezels bevat. En als trouwe lezer van onze website weet ik dat jij inmiddels een echte kenner van gezonde voeding bent en geen uitleg meer nodig hebt van waar vezels goed voor zijn…

Maar toch doe ik het! Even kort dan. Over het algemeen kun je zeggen dat vezels de onverteerbare delen van je voeding zijn en dus in het geheel door je lichaam heen reizen en dus ook zo je lichaam weer verlaten.

Tijdens die reis door je lichaam komen die vezels allerlei ‘viezigheden’ tegen aan de binnenkant van bijvoorbeeld je darmen die ze met zich meenemen. Je zou dus kunnen zeggen dat vezels je lichaam van binnenuit schoonmaken en daarom ongelooflijk belangrijk zijn om in voldoende mate in te nemen.

En zoals je al raadt krijgt verreweg het grootste gedeelte van de mensen bij lange na niet genoeg vezels binnen! Maar dan ook echt lang niet genoeg. Dus doe jezelf een groot plezier en ga eens na of jij wel genoeg vezelrijk voedsel eet.

Ook zitten er heel veel verschillende mineralen en vitamines in hennepzaad, maar ik denk niet dat ik nog meer moet overtuigen van de kracht van hennepzaad toch?

Hoe kun je hennepzaad gebruiken?
Een betere vraag zou eigenlijk zijn: ‘Hoe kun je hennepzaad niet gebruiken?’ Die vraag zou ik makkelijker kunnen beantwoorden en dan zou ik sneller klaar zijn.

Daarmee wil ik natuurlijk zeggen dat je hennepzaad bijna overal voor kunt gebruiken. Het is ideaal voor in je (volle biologische!) yoghurt of kwark samen met bijvoorbeeld lijnzaad en havermout.

Ook is het perfect om door je zelfgemaakte cruesli/muesli te doen, en natuurlijk over je salades heen.

Of wat ik echt aan kan raden en wat eigenlijk een must is om een keer uit te proberen is het recept hier ook op onze website staat: Pesto van hennepzaad! Dat is heel lekker en als je net zo’n pesto-gek ben als ik (wat niet mogelijk is) dan is dit het ideale recept voor jou.

Zorg er wel voor dat je de gepelde variant koopt want die is beter eetbaar, verteerbaar en smaakt beter. Er wordt ook wel gezegd dat de geweldige stoffen van hennepzaad wél opneembaar zijn uit de gepelde variant maar niet of minder goed uit de ongepelde variant omdat die het lichaam onverteerd zouden verlaten.

Of dat waar is weet ik niet, maar alleen al om de eetbaarheid en smaak zou ik de gepelde hennepzaad aanraden.

Waar kun je hennepzaad kopen?

Bij de meeste biologische- of natuurvoedingswinkels bij jou in de buurt is de kans heel groot dat je hennepzaad kunt kopen. Ik heb het zelf nog nooit gezien in de normale supermarkten, maar wat niet is kan altijd nog komen natuurlijk.

Maar bij de biologische winkel is het vast en zeker te krijgen en dan kun je de reis daar naar toe mooi combineren met eens goed rond te kijken wat voor lekkers en gezonds ze daar nog meer verkopen en raak je vast en zeker geïnspireerd tot vele nieuwe ideeën!

Mocht je nou weinig tijd hebben of enigszins lui aangelegd zijn (slechte zaak!), dan is hennepzaad uiteraard ook via internet te bestellen.

Conclusie

Hennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Het is een voedingsmiddel dat op een duurzame manier verbouwd wordt en het is goed voor het lichaam. Het bevat daarnaast alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren voor een gezond menselijk lichaam. Hennepzaad bevat ook Gamma-linoleenzuur en een groot aantal mineralen: Fosfor, Calcium, Kalium, Silica, Magnesium, Zink, Vitamine E, C, B1, B2, B3, B6.

Ik kan wel doorgaan met alle voordelen op te noemen van hennepzaad, maar het is aan jou om te beslissen of het wat voor jou is. Ik hoop dat je het eens uit wilt proberen en dat het je bevalt. Want dat het goed voor je is staat voor mij als een paal boven water…

Guestblog van: Caroline Berckvens, voedingsspecialiste

Akwa Wellness

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

Getting Things Moving

A Dogma for the Authentic Documentarian

You’re Safe Always, Here.

Socially Mediated Sudden Brain Death