Superfood: Appel
“An apple a day keeps the doctor away”
Het bovenstaande citaat, of een van de vele variaties erop, heb je vast wel eens eerder gehoord of gelezen. De vraag is natuurlijk: klopt dat ook? Zou je van dagelijks een appel eten veel minder ziek kunnen worden? Het is sowieso een goed begin en het zou best wel eens waar kunnen zijn. Appels zitten boordevol met gezonde voedingsstoffen en vezels!
Er zijn ook heel veel verschillende soorten appels die allemaal ook weer hun eigen smaak en textuur hebben, dus zeggen dat je geen appels lust kan eigenlijk niet. Nu ja, je kunt het wel zeggen maar er moet er wel één tussen zitten die ook jij lekker vindt.
Maar wat krijg je dan als je regelmatig een appel eet? Laten we gaan kijken naar de voedingsstoffen, wat ze voor je gezondheid doen en nog wat andere interessante feiten.
Voedingswaarde van een appel
Laten we eens kijken wat de voedingswaarde van een appel is. Dit is natuurlijk wel met zijn schil er nog omheen! Schillen is misschien een goede manier om kleine kinderen appel te laten eten, maar het grootste deel van de voedingsstoffen zit in de schil!
Een appel heeft weinig calorieën, is een goede manier om water binnen te krijgen en de dorst te lessen, heeft goed wat vitamine C in zich en de schil zit vol met vezels wat je een vol gevoel geeft en je darmen reinigt.
Maar zoals wel vaker het geval is zit de grootste kracht in eigenschappen die niet in getallen uit te drukken is. In appels zitten flavonoïden, waarvan quercetin de meest krachtige is.
Flavonoïden komen veel voor in veel verschillende planten. Ze zijn heel belangrijk voor de smaak van de voedingsmiddelen en als stelregel kun je volgen dat flavonoïden voornamelijk is de fel gekleurde delen voorkomen, in het geval van de appel dus in de schil.
Flavonoïden in het algemeen en dus ook quercetin zijn hele sterke antioxidanten. Zo ongeveer alle flavonoïden en vezels die er in een appel zitten kun je vinden in de schil dus ik kan het niet vaak genoeg zeggen: eet de schil ook! Mocht je appels niet lekker vinden, eet dan alleen de schil…
Waar is een appel goed voor?
Appels zijn goed voor de bloeddruk. Studies wijzen uit dat quercetin bijdragen om je bloeddruk te verlagen. Als je last hebt van een te hogen bloeddruk is het sowieso verstandig om minder geraffineerd zout te eten en meer groente en fruit, maar appel zou dus wel eens een van de betere keuzes kunnen zijn.
De flavonoïden die in appels zitten hebben ontstekingsremmende en anti-allergene eigenschappen. De flavonoïden werken als een zogenaamd antihistaminicum. Deze stofjes gaan het lichaamseigen histamine tegen wat vrijkomt bij allergische reacties en de jeuk en de bulten veroorzaakt. Mocht je last hebben van astma dan wijst onderzoek uit dat dagelijks een appel eten kan helpen.
Een recente Amerikaanse studie toonde aan dat quercetin de groei van kankercellen afremt en daarbij de gezonde cellen niet aantast. Zij raden dan ook aan om zeer regelmatig appels te eten om zo verschillende soorten kanker te voorkomen.
Door de hoge concentratie vezels geeft een appel je lang een verzadigd gevoel. Doordat er ook weinig calorieën in zitten is een appel een ideale snack voor ‘s middags of halverwege de ochtend.
Zoals eerder gezegd maken de vezels in je voeding je darmen van binnen schoon. Dit zorgt voor een goede darmwerking en voorkomt een lagere weerstand en op de lange termijn mogelijk darmkanker doordat er viezigheid aan de binnenkant van je darmen blijft plakken en er infecties ontstaan.
Interessante feitjes over appels
Misschien is het kleine vettige laagje op appels je wel eens opgevallen. Dit is een laagje wax die de appel beschermt tijdens het transport van waar de appel groeit tot in jouw fruitschaal. Het waxlaagje is eetbaar, maar was de appel voor het eten natuurlijk wel even.
Op zich is er niks mis mee om appels in je fruitschaal te bewaren, maar ze blijven nog beter bewaard in de koelkast gescheiden van ander fruit. Appels geven namelijk een gas af wat ervoor zorgt dat andere soorten fruit sneller rijp worden.
Deze eigenschap kun je natuurlijk ook benutten door appels samen met groene bananen in de fruitschaal te leggen zodat de bananen sneller rijp zijn. Dit gas kan wel schadelijk zijn voor sommige groentes als groene bladgroentes, broccoli, bloemkool en komkommer.
Waarschijnlijk heb je deze groentes niet in je fruitschaal liggen, maar zorg er dus ook voor dat de appels niet samen met deze groentes in de koelkast komen te liggen. Dat verkort de houdbaarheid van deze groentes nogal en dat zou toch zonde zijn.
Conclusie
Appels zijn de ideale snack voor die gevaarlijke periode midden op de middag. In plaats van een grote chocoladereep is het veel gezonder om een appel te nemen. Snij de appel in stukjes, smeer er wat pindakaas op en eet het met wat noten en je kan er weer hard tegenaan!
Je kunt appel natuurlijk ook heel goed verwerken in een toetje met rauwe chocolade of caramelsaus. Wat misschien wel het allerlekkerste is om ‘s avonds te snacken is stukjes appel met blauwe kaas en een glas rode wijn… Njam!!!
Appel is echt een superfood en ik ben ervan overtuigd dat “an apple a day keeps the doctor away”! Probeer het uit en merk de verschillen voor jezelf.