Superfood: Acaibessen

De acai bes is een exotische vrucht. Je spreekt het uit als ah-sa-ie. Dit donkerpaarse besje heeft wonderbaarlijke eigenschappen. Wat die eigenschappen zijn zullen wij in dit artikel onder de loep nemen.

Van oorsprong komt de açaibes uit Zuid-Amerika en het groeit in Brazilië, Peru en Suriname. De plant waar de bes aan groeit is de Açaipalm (of palissadepalm), die zo’n 20 tot 30 meter hoog wordt. De acaibes zelf is maar klein, zo’n 2,5 centimeter in doorsnede en zoals gezegd donkerblauw/paars van kleur met een smaak die lijkt op bosbes, noten en chocolade.

in de landen waar de acaibes groeit weet de bevolking natuurlijk al heel lang dat açai gezond voor je is. Tot voor kort had bijna niemand nog van açai gehoord, maar een paar jaar geleden is er een heuze açai-hype begonnen.

Hier in het Westen is de acaibes populair geworden door de Oprah Winfrey show. Dokter Oz had de açaibes in zijn top 10 superfoods lijstje staan (en je zou er van afvallen) en sindsdien zijn er een heleboel acai-producenten uit het niets opgedoken.

acaibes

De acaibes is dus eigenlijk nog helemaal niet zolang bekend. En pas sinds een aantal jaren wordt het ook verwerkt als voedingssupplement en is het wereldwijd te koop. Hoe kan iets wat al duizenden jaren ergens groeit en gebruikt wordt nu pas overal verkrijgbaar zijn?

Op zich is dit wel logisch te verklaren. Het proces om acaibessen te verwerken zonder dat ze gelijk bederven is namelijk pas sinds enkele jaren bekend. Voordat dit proces bekend was bedierf de bes al voordat het vliegtuig opgestegen was of de boot de haven verlaten had.

Om de acai houdbaar te maken moet de bes direct na het oogsten gedroogd en tot poeder vermalen worden. Hierdoor is het nu mogelijk om de acaibes als voedingssupplement te produceren en kan de hele wereld nu van de kracht van açai profiteren.

Wat de acaibes vooral zo goed voor je gezondheid maakt is de zeer hoge dosering antioxidanten die erin zit. Vrije radicalen zijn tegenwoordig één van de grootste gevaren voor onze gezondheid. We roken, we drinken teveel alcohol, eten bijna alleen nog maar bewerkt voedsel en ademen vervuilde lucht in.

Al deze dingen zorgen ervoor dat er veel meer vrije radicalen in ons lichaam komen dan ons lichaam antioxidanten aan kan maken. Dit heeft als resultaat dat we snel verouderen, hartproblemen krijgen en de kans op ziektes als kanker enorm toeneemt.

De enige oplossing hiervoor is om extra veel antioxidanten via ons voedsel in te nemen en laat de acaibes nou een van de hoogste antioxidanten concentraties van alle voedingsmiddelen hebben!

Hieruit kun je dus concluderen dat het eten van de acaibes ervoor zorgt dat jij heel veel antioxidanten binnen krijgt en dus het verouderingsproces langzamer laat gaan en jij de kans op verschrikkelijke ziektes als kanker drastisch verlaagt.

Zoals met de meeste exotische voedingsmiddelen is het nogal lastig om de precieze voedingswaarden te vinden. Volgende tabel geeft een overzicht:

Uit wat er te vinden is qua voedingswaarden zijn er wel een aantal belangrijke punten te halen. Ten eerste zit er best veel energie (kcal) in acai. Dit komt door een redelijke hoeveelheid eiwitten, maar vooral door de koolhydraten en vetten in acai.

Het opvallendste aan de hoeveelheid koolhydraten is dat er zeer weinig suikers, maar wel ontzettend veel vezels in açai zitten. Vezels zijn eigenlijk onverteerbare deeltjes die ook weinig calorieën in zich hebben omdat ze niet opgenomen worden.

Maar vezels zijn wel heel erg belangrijk voor de stoelgang en het schoonmaken van de binnenkant van je darmen. Vezels verwijderen de bacteriën die aan aan de darmwanden blijven plakken zodat ze geen ziektes als darmkanker kunnen veroorzaken.

Na de enorme hoeveelheid antioxidanten die er in acai zitten is de hoeveelheid en dan vooral de soorten vet een van de belangrijkste kenmerken van de bes. Het zijn namelijk niet zomaar vetten, het zijn de zeer essentiële vetzuren.

Essentiële vetzuren zijn elementair omdat ons lichaam ze niet zelf aan kan maken en we deze dus uit onze voeding moet krijgen. Net als bijvoorbeeld in de olijf zitten er in acai voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten.

Het grootste deel zijn de Omega-9 vetzuren, wat eigenlijk niet helemaal essentiële vetzuren zijn, maar die wel een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen hebben. Zo helpen ze de bloeddruk te verlagen en ondersteunen ze de zeer belangrijke Omega-3 vetzuren om makkelijker de cellen in te gaan en daar hun werk te doen.

Een ander belangrijke vetzuur in açai is het Omega-6 vetzuur dat net als het Omega-9 vetzuur belangrijk is om de hersenen gezond te houden. Omega-6 is wel een essentieel vetzuur omdat het lichaam geen Omega-6 aan kan maken.

Andere functies van Omega-6 vetzuren zijn dat ze ontstekingsremmend zijn, het immuunsysteem stimuleren en hart- en bloedvaten beschermen. Niet onbelangrijk dus. Wel is het jammer dat er niet meer Omega-3 vetzuren in acai zitten, want dit zijn de allerbeste essentiële vetzuren die de natuur te bieden heeft.

Goed, we weten nu al veel meer over acai en waarom het een echte super food is. Want dat is het, geen twijfel over mogelijk. Wel is het zoals altijd zeer belangrijk dat de bron van de acai die je koopt goed is.

Sinds de acai-hype die Oprah Winfrey creëerde door haar voedingsexpert de açai uit te laten roepen tot superfood, en daardoor miljoenen Amerikanen naar de winkel liet rennen, zijn er een heleboel nieuwe fabrikanten van acai-poeder ontstaan. En niet al deze fabrikanten zijn even betrouwbaar.

Zorg er dus voor dat je voor jezelf onderzoek doet naar de herkomst van de acai mocht je een supplement willen kopen. Zoals zojuist besproken is alleen het grote aantal antioxidanten in açai al een hele goede reden om het eens uit te proberen.

Verwacht geen wonderen en verwacht ook niet dat je lichaamsvet ervan af valt, daar is toch wel iets meer (en vooral iets anders) voor nodig.

Akwa Wellness

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

Stop excusing their actions

Ch… Ch… Ch… Ch… Changes

On The Relative Potency of Ossame Supplement on Blood Sugar Level of Albino Rats | Biomedgrid llc

Dad’s in the garage with his therapist