Superfood: Goji-bessen

Nog nooit van de Goji-bes gehoord? Dan zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over wat deze kleine bes allemaal in zich heeft! Het is namelijk de meest voedzame vrucht ter wereld en het bevat van alle onderzochte vruchten en groenten de meeste antioxidanten. Lees dus vooral even verder, want de Goji-bes kunnen we gerust een Super-Super food noemen!

Wat zijn Goji bessen?

Goji bessen groeien aan de struik “lycium Barbarum”, oftewel de boksdoorn. Deze struik is familie van de tomaat en aardappel, wat je niet zou verwachten als naar het besje kijkt.

Het grootste gedeelte van de bessen die in de winkels liggen worden geteeld in de provincie Ningxia in China. Daar groeien de planten op de zeer vruchtbare oevers van de gele rivier.

Hoewel de vrucht in West-Europa langzaam maar zeker bekender begint te worden is deze is Azië al ontzettend lang gekend. De traditionele Chinese geneeskunst bijvoorbeeld maakt al meer dan 2000 jaar gebruik van de krachten van dit besje.

Wat zit erin?

Laten we voor we uitgebreid naar de gezondheidsvoordelen van dit besje gaan kijken, eerst de voedingswaarden erbij pakken. Voor al de superfoods die we tot nu toe behandeld hebben was het vinden van de voedingswaarden binnen 2 minuten gedaan, maar voor de Goji-bessen ligt dat anders.

Doordat deze bessen relatief nieuw zijn in de westerse wereld zijn er schijnbaar zijn er nogal wat onduidelijkheden en meningsverschillen over wat er eigenlijk precies in de Goji-bessen zit. Vandaar dat het voedingswaarde overzicht hieronder deze keer niet helemaal compleet is, maar alleen de waarden laat zien waar de meeste experts het mee eens zijn.

Goji-bessen bevatten maar liefst 18 aminozuren en 21 mineralen. Ook zitten er grote hoeveelheden anti-oxidanten in, die essentieel zijn voor het bestrijden van verschillende ziektes.

Andere zeer belangrijke stoffen die in Goji-bessen gevonden zijn, zijn onder andere ijzer, vezels, vitamine C (veel meer dan in sinaasappelen zit) vitamine B, beta-caroteen (nog meer dan in wortelen) en verschillende andere essentiële ingrediënten die het lichaam nodig heeft om goed gezond te blijven.

Wat betekent dit voor ons?

Een heleboel dingen! Zo versterken de bessen het hart, verbeteren ze het geheugen, brengen de bloedsuikerspiegel in balans, verlagen het cholesterol, helpen ze bij gewichtsbeheersing doordat je al snel een gevoed en verzadigd gevoel krijgt, ze helpen bij duizeligheid en hoofdpijn en verbeteren het gezichtsvermogen.

Ook hebben verschillende onderzoeken bewezen dat Goji-bessen het immuunsysteem versterken, voor meer levenslust en een optimistische blik zorgen, de nachtrust verbeteren, het libido verhogen, de lever- en nierfuncties bevorderen, koorts onderdrukken, helpen tegen hoesten en astmatische klachten en de veroudering verlangzamen. En van die laatste heb ik een mooi (bekend) verhaal…

De man die 256 jaar werd..

Li Qingyuan of Li Chung-yun is een man die tegenwoordig vaak wordt gezien als mythisch figuur. Hij zou rond 1677 geboren zijn en als kind weggelopen zijn om te gaan rondzwerven met een kruidengenezer. Deze man leerde hem hoe hij met behulp van kruiden, innerlijke rust en lange wandelingen ongekend oud kon worden. En dat is gelukt..

Volgens mensen die hem gezien hebben zag Li Qingyuan er rond zijn 200e nog uit als een gezonde 60 er! Toen hij op 256 jarige leeftijd overleed was hij getrouwd met zijn 24ste vrouw en had hij rond de 200 kinderen.

Zijn laatste jaren bracht hij door bij een Chinese generaal, die na de dood van Li Qingyuan een boek schreef over deze opmerkelijke Chinees. In dit boek valt te lezen waar Li Qingyuan zijn leeftijd zelf voor een heel groot deel aan wijdde. Je raad het waarschijnlijk al: aan het handje Goji bessen dat hij iedere dag trouw nam. De moeite van het proberen waard zou ik zeggen!

Waar koop je Goji bessen?

Als je de Goji-bessen wilt proberen ga dan naar de betere reformwinkels, of bestel ze op internet. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk door een schaaltje yoghurt met fruit!

Akwa Wellness

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

The Complete Guide to Some of the Best Travel Tips You May Not Have Known

How to Wear Your Swimsuit to Work

How Photoshop remove wrinkles from clothes

Letters from Camp NaNoWriMo, Day 4 — Accountability Helps