Eiwitten

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, vervullen belangrijke functies in ons lichaam. Vrijwel alle enzymen (stoffen die biochemische reacties versnellen), zijn eiwitten. Ook stoffen die signalen doorgeven zijn eiwitten. Onze spieren zijn tevens opgebouwd uit eiwitten. Om nieuwe spieren aan te maken, moet je dus eiwit eten. Daarom is eiwit ook voor de groei van kinderen belangrijk. Ook voor het herstel van spieren na intensieve inspanning zijn eiwitten belangrijk.

Eiwitten zijn enorme moleculen die zijn opgebouwd uit aminozuren. Hiervan zijn 20 soorten die de mens in zijn metabolisme gebruikt. Er zijn ontelbaar veel eiwitten mogelijk door de aminozuren in een molecuul van volgorde te veranderen. Wanneer je eiwit uit voeding haalt, breekt je lichaam dit af tot losse aminozuren en maakt er een ander eiwit van door de aminozuren weer in een andere volgorde te zetten.

Eiwitten haal je voornamelijk uit dierlijke producten. Er zijn ook plantaardige producten die eiwitten bevatten, maar die kunnen ons niet in voldoende hoeveelheid voorzien van de alle 20 aminozuren. Daarom heb je als veganist een probleem. Vegetariërs kunnen deze eiwitten nog uit zuivel halen.

Eiwitrijke producten

  • Vissoorten (tonijn, zalm, makreel)
  • Pinda’s (maar veel vet en het is plantaardig)
  • Zuivel (met name kwark is rijk aan eiwit, yoghurt, melk, kaas)
  • Vlees en gevogelte (kipfilet, ham, kalkoen, biefstuk)
  • Soja-producten
Vissoorten met veel eiwitten

Eiwitbehoefte

Als je een normale leefwijze hanteert, is 50 gram eiwit per dag voldoende. Reken hierbij alleen volledige eiwitbronnen mee (dus geen rijst, bonen, pinda’s en andere plantaardige producten). Als sporter heb je voor spieropbouw 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig.

Als toevoeging op je dagelijkse inname kun je eiwitpoeder kopen. Zo is wei-eiwit (whey-protein), het meest populaire product. Verder is er melk-eiwit en soja-eiwit in poedervorm te koop.

Akwa

Originally published at https://www.tumblr.com.

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

Anxiety

You’re Safe Always, Here.

Special Relationships