De krachten van Quinoa

Wat is quinoa eigenlijk?

Er zit een grote kans in dat je dit artikel hebt aangeklikt omdat je nog nooit eerder van quinoa gehoord hebt en toch wel benieuwd bent wat het nou eigenlijk is. Niet gek, want hoewel het een echte super food is is het nog niet zo bekend bij ons. Toch heeft quinoa een lange geschiedenis. Zo werd het vroeger gebruikt in Amerika als een energiegevende maaltijd voor krijgslieden die sterk en energievol moesten zijn tijdens de strijd. Zij wisten al wat de kracht van quinoa is, en s Quinoa is eigenlijk een zaad, maar omdat de bereiding ervan zoveel gemeen heeft met de berei ding van graansoorten wordt het hier vaak mee verward. Om het nog wat meer verwarrend te maken is het familie van spinazie. Net als spinazie heeft quinoa verschillende positieve invloeden op de mens.

De krachten van quinoa

De vegetariërs onder ons zullen misschien bekend zijn met quinoa, want het wordt vaak gebruikt als aanvulling op de vegetarische maaltijden. Dit omdat het een heel goede bron van eiwitten is. Het lichaam maakt zelf geen essentiële aminozuren aan. Omdat dit wel de belangrijke bouwstenen van eiwitten zijn, is het heel belangrijk dat je deze aminozuren binnenkrijgt via je voeding.

Als we naar de voedingswaarden van quinoa kijken zien we dat honderd gram quinoa 392 kcal bevat, 16.2 gram eiwit, 63.9 gram koolhydraten waarvan slechts 1.5 gram suiker en 6.9 gram vet waarvan slechts 1.2 gram het slechte verzadigde vet is. Ook zitten er 3.5 gram vezels in. Wat dit inhoudt? Een heleboel goeds voor jouw lichaam! Het regelmatig eten van quinoa kan bijdragen aan:

- Een goede werking van de darmen door de goede vezels
- Meer energie door de vele mineralen en vitamine B2
- Het verminderen van de kans op ziektes door de mineralen en antioxidanten.
- Het verminderen van migraine aanvallen.

Door magnesium ontspannen de bloedvaten in het lichaam en dit kan het aantal en de heftigheid van migraine aanvallen verminderen. Quinoa is een goede bron van magnesium, en daarom is het aan te raden om dagelijks quinoa toe te voegen aan je eten als je veel last hebt van migraine.
Een bijkomend voordeel is dat quinoa het verliezen van vet iets makkelijker maakt! Doordat het boordevol eiwitten en vezels zit wordt je goed vol en is de kans op honger aanvallen kleiner.

Hoe eet je het?

Toen ik voor het eerst quinoa ging maken ging daar een kleine zoektocht aan vooraf. Uiteindelijk vond ik het in de reform winkel. Maar gelukkig, sinds niet al te lange tijd verkoopt de Albert Heijn het ook, in het vak in de buurt van de rijst. Het is dus makkelijk om een keer te kopen, gewoon om het eens te proberen. De bereiding is hetzelfde als die van couscous: 10 tot 15 minuten laten wellen in gekookt water en het is klaar! Er zijn ontzettend veel lekkere recepten met quinoa, maar ook kun je zelf verschillende dingen doen. Vervang in een recept rijst of couscous voor quinoa, voeg het toe aan een salade of eet het als ontbijt. Dat kan bijvoorbeeld door in dit recept de havermout te vervangen door quinoa. Of maak een heerlijke Oosterse salade. Genoeg mogelijkheden dus!

Je vindt nog een recept voor Quinoa op onze blog.

Originally published at https://www.akwa.be.

--

--

--

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Beauty & Wellness Blog

Beauty & Wellness Blog

Blog about Wellness and Beauty. You can check our website at https://www.akwa.be

More from Medium

Simple, Yet Powerful Tip To Improve Your Spending Habits Today

Living Life in the Grey Area

Activism in Art and Other Creative Ways To Use Your Talents for Your Cause