De do’s en don’ts van handhygiëne

Beauty & Wellness Blog
4 min readAug 6, 2020

--

De belangrijkste maatregel in de strijd tegen corona is een goede handhygiëne in je salon. Hiermee wordt het risico van de overdracht van ziekmakende micro-organismen drastisch verminderd. Het is belangrijk om niet laks te worden. Blijf ook je klanten steeds attenderen op de maatregelen. We gaan hier in op de do’s en don’ts van handhygiëne in je schoonheidssalon.

Handreiniging en desinfectie

Onder handhygiëne verstaan we zowel handreiniging als handdesinfectie en handverzorging met bijvoorbeeld een handcrème. Handreiniging betekent het verwijderen van vuil van de handen met behulp van water en zeep. Hierbij wordt ook een deel van de zogeheten transiënte flora verwijderd. Dit zijn allerlei soorten micro-organismen die zich niet vermeerderen en die door handcontact of het aanraken van voorwerpen op de handen terecht zijn gekomen. De residente flora die op de handen aanwezig is, is minder gemakkelijk te verwijderen. Hiervoor is handdesinfectie nodig. Dat doe je door je handen te desinfecteren met een alcoholhoudende handgel. Hoe ga je hiermee om in je salon?

Wassen met water en zeep of handgel?

Waar veel vragen over bestaan, is of je in je salon als beauty professional steeds zowel je handen moet reinigen als desinfecteren. Beide vormen van handhygiëne zijn aangeraden, maar wel op de juiste manier en op het juiste moment. Het allerbelangrijkste is om je handen regelmatig en op de juiste momenten te wassen met water en zeep. Het is bijvoorbeeld sterk afgeraden om zichtbaar vuile handen te desinfecteren met alcoholhoudende handgel. De handgel kan dan minder effectief zijn, waardoor er onterecht een gevoel van veiligheid en hygiëne ontstaat.

Goed wassen met zeep
Handhygiëne

Wanneer je handen wassen?

Was in de volgende situaties je handen met water en zeep:

Bij zichtbaar vuil
Bij plakkerige handen
Na toiletbezoek
Na de neus snuiten en hoesten
Bij aankomst van de klant
Voor en na de behandeling
Na contact met de klant
Na contact met de directe omgeving van de klant

Hoe was je je handen correct?

Gebruik indien mogelijk je ellenboog om de kraan te openen.
Houd je handen onder de kraan en maak ze goed nat.
Breng vloeibare zeep aan via een dispenser (raak het tuitje van de dispenser niet aan).
Wrijf je handen gedurende 40 tot 60 sec. over elkaar.
Vergeet je vingertoppen, duimen en de zone tussen je vingers niet.
Spoel je handen goed af met voldoende water.
Sluit de kraan indien mogelijk met je ellenboog.
Droog je handen met wegwerpdoekjes. Droog ook goed je polsen en tussen je vingers.
Deponeer het doekje in een afsluitbare vuilcontainer.
Gebruik liever geen elektrische handdroger. Het drogen duurt dan te lang en bovendien mis je dan het voordeel van mechanisch verwijderen (wrijven) van micro-organismen, zoals dat met een doekje wel gebeurt. Daarbij kan de warme lucht de huid uitdrogen, waardoor je huid extra wordt belast.

Wanneer je handen desinfecteren?

We raden je aan om je handen te desinfecteren bij aankomst van je klant. Let op: desinfecteer alleen schone handen met handgel. Bij zichtbaar vuil en plakkerige handen dus altijd eerst de handen wassen. Pas het desinfecteren vooral toe als aanvullende veiligheidsmaatregel als het wassen met water en zeep niet mogelijk is. Houd er rekening mee dat te vaak een dubbele handhygiëne de huid van je handen te zeer belast. Ontsmet je handen voor en na het gebruik van handschoenen en voor het opzetten, na gebruik en aanraking van je mondmasker.

Hoe desinfecteer je je handen?

Gebruik handgel uit een dispenser, zonder het tuitje aan te raken.
Vul het kuiltje van je handpalm met alcohol.
Wrijf de handen gedurende 30 sec. over elkaar tot ze droog zijn.
Vergeet niet de vingertoppen, duimen, de polsen en de zone tussen de vingers.
Om huidirritatie te voorkomen is het essentieel dat de handen na het wassen en desinfecteren goed droog zijn, voordat je handschoenen aandoet.

Do’s bij handhygiëne:

Verwijder hand-sieraden en horloges
Stroop je mouwen op tijdens reiniging en desinfectie
Gebruik papieren wegwerphanddoekjes
Gebruik handgel die voldoet aan de Europese normering EN 1500
Gebruik dispensers voor handgel en zeep met elleboogbediening
Verzorg je handen met hydraterende crème

Don’ts bij handhygiëne

Handgel gebruiken bij zichtbaar vuile handen
Gebruik geen elektrische handdrogers
Vergeten tussen je vingers te reinigen
Vergeten je vingertoppen en duimen te reinigen
Vergeten je polsen te reinigen
Met vochtige handen handschoenen aandoen

Let ook op handhygiëne van de klant!

Concentreer je niet alleen op je eigen handhygiëne in je salon, maar ook op die van je klanten. Hang een affiche op in je salon met de regels. Laat je klanten duidelijk weten wat je van hen verwacht als ze een afspraak maken. Bij aankomst dient de klant de handen te reinigen. Stel hiervoor water met vloeibare zeep en papieren wegwerphanddoekjes voor eenmalig gebruik beschikbaar. Op plekken waar handen wassen niet mogelijk is voorzie je handgel. Gebruik dispensers die niet met de handen aangeraakt hoeven te worden. Bij het gebruik van een kleedkamer, dient men voor en na het betreden van de ruimte de handen te wassen. Na afloop van de behandeling laat je je klant opnieuw de handen wassen of desinfecteren.

Akwa Wellness

Originally published at https://www.tumblr.com.

--

--